Trenerens tips

Jeg vil dele dette lille innlegget i tre:

  • del 1 til foreldre/foresatte
  • del 2 til ryttere som ikke får plasseringer
  • del 3 til de som får plasseringer.

Del 1: Treneren vet at det er mye som organiseres av dere som foreldre før en trening, og at det ofte går på hundredeler om dere rekker trening. Dette har jeg forståelse for, men det er noen ting som må være med på hver enste trening; Sykkel som er i forsvarlig stand, utstyr som hjelm hansker og påkrevd bekledning, og en drikkeflaske som inneholder vann.

Med sykkel i forsvarlig stand så mener jeg at det skal være nok luft i dekkene, lufttrykket i dekkene vil endre seg etter lufttemperatur og må derfor kontrolleres jevnlig. Hvis du klarer å presse dekket litt ned med hånden er det for lite luft i hjulene på en BMX sykkel. Bremsene må også være forsvarlig, dette innebærer at rytterne må kunne håndtere bremsen, og at den faktisk kan låse bakhjulet med rytterens egen styrke. Er det en ulyd i sykkelen, så finn ut hva det er. Hvis dette er en lyd som er vanskelig å identifisere så spør meg eller en av de andre trenerne, så hjelper vi til. Også bør sykkelen være ren! Ikke bare fordi det ser bedre ut, men fordi dette øker levetiden til komponentene på sykkelen betraktelig. La barna fra tidlig alder være med på vedlikehold av sykkelen, slik at dette blir implementert inn i sykkelgleden. En 10 åring bør være i stand til å fikse litt småting på sykkelen.

Ved kjøp av sykkel, kontakt gjerne meg eller andre uavhengige av salget for rådføring. Det er svært uheldig å kjøpe for stor sykkel for at barnet skal ha noe å vokse i. Det er ofte nok å bytte bare styret for at sykkelen skal passe.

På treningen er det viktig at barna følger treningen som er satt opp av dagens trener, så om barnet stopper ved deg som far eller mor, så send de videre til treneren. Det er viktig for det sosiale i klubben at pausene blir tatt samlet på startrampa. Jeg ser at de som oftest tar pausen hos foreldre er de som blir litt utenfor gjengen, noe som er et meget dårlig tegn. Som trener kan jeg ikke tvinge noen til noe som helst, derfor er det viktig at jeg får litt hjelp av dere som foresatte.

La barna sykle! De dagene det ikke er trening, så la barna sykle hjemme, om de velger BMX sykkel, eller vanlig terrengsykkel spiller ingen rolle, men la de velge selv. Selv om BMX sykkel ikke er beregnet for å sykle i gata med, er det verdifullt for barna å bli skikkelig kjent med sykkelen og dens begrensninger.

Del 2: Først og fremst, dere er kule! Husk at vi har bare en time trening hver trening, noen av dere en time og et kvarter. Den tiden går veldig fort unna når vi har det så gøy på sykkelen som vi har det. Det er veldig lurt om vi klarer å følge programmet til treneren slik at vi får mest mulig ut av treningen. Bare det å gå på do før trening, og huske på å ta med vannflaska til starten er ting som hjelper. Vi skal ha det gøy og litt slitsomt på trening.

Også er det veldig lurt å sykle masse hjemme med venner. Da får dere enda litt bedre kontroll på sykkelen, og hvis du ønsker å være sistemann igjen i balansefirkanten så kan det være lurt å trene på å holde balansen. Det er dere som bestemmer hvor gode dere vil bli, jeg er bare der for å hjelpe dere på vei mot målet deres.

Dere er en veldig stor og viktig del av klubben vår, og vi vil veldig gjerne at dere får litt utfordringer som dere kan jobbe mot. Vi vil at dere skal ha det gøy, og ikke minst glede dere til trening.

Del 3: Dere er de som konkurrerer om å stå på pallen. I hvert fall de fleste av dere, noen av dere bryr dere ikke om den pallen, og det er minst like greit. Det viktigste er at dere har det gøy på vei mot målet, enten det er å få til ting på banen, eller å komme først til mål. Jeg er utrolig stolt av dere alle! Alle har sine sider som jeg synes er fantastisk flotte.

Når det kommer til resultater er det pr nå Gressvik som herjer listene i Østfold. Noen kan sikkert påstå at det er fordi vi er mange, men sannheten er at dere er i hakk i hel på hverandre. Så her er det virkelig åpent for hvem som står på pallen i neste runde. Å se 5 av 8 ryttere fra Gressvik i en A-finale er veldig imponerende. Gressvik er pr dags dato på topp i antall raske ryttere, og for å holde det slik er det viktig at vi jobber sammen. Dere må ikke glemme å sette krav til treneren heller.

Vi er en fin gjeng, og dere er flinke til å inkludere nye som kommer. Det må vi fortsette med. Hvis dere ser noen som står mye alene, så ta han eller hun med i gjengen.

Så til alle som er involvert, om dere har en venn/bekjent som ikke driver med en idrett, ta de med på trening. Gressvik har gratis utlån av sykkel, hjelm og hansker. Bare sørg for at de som blir med har langarmet genser og bukse. På den måten kan vi få flere venner inn i klubben, noe som er bra for samholdet.

Vennlig sporstlig hilsen

Gressvik BMX trener team

Last ned denne artikkelen som en PDF fil her: Trenerens hjørne